Volstruis
Door: Roger
Blijf op de hoogte en volg Roger en Ivich
30 Oktober 2010 | Zuid-Afrika, Oudtshoorn
Slecht weer in Hermanus. We besluiten daarom om de dag te besteden aan de lange rit naar Knysna. We rijden door de graanschuur van de Westkaap. Weer plaatsen met ludieke namen: Riviersonderend, Bredadorp (snel door rijden!), Heidelberg. We drinken koffie bij een Hollandsch openlucht museum in Swellendam, een soort Heusden in de bergen. Veel authentieke witte huizen uit de 19e eeuw toen de Hollandsche boeren zich hier vestigden. Ook veel bejaarden en guesthouses voor bejaarden.
Na de koffie nog steeds een donker wolkendek. Met dit weer heeft badplaats Knysna geen zin, dus we verleggen onze koers naar Oudtshoorn in het binnenland. Onderweg zien we een hooischuur in de hens staan (vlammen schieten uit het dak) en spotten we in verte twee olifanten. OK, ze lopen dan wel rond in een Game Resort (een soort Beekse Bergen), maar toch… In het Zwartgebergte wordt de rit bar en boos. We rijden in de mist over steile hellingen door een spookachtig decor van mos en rotsen. Op de Robinson pas zitten we zo diep in de wolken dat we stapvoets de berg af moeten rijden.
Na het Zwartgebergte rijden we in een prairie landschap Oudtshoorn tegemoet. De vele struisvogels die in de velden naast de snelweg staan, heten ons welkom. Want draaide het vanochtend in Hermanus allemaal nog om walvissen, in Oudtshoorn staat de struisvogel of (Zuidafrikaans) volstruis centraal. Van volstruiseieren, -vlees en -paté tot lederwaar, kleurige veren en renwedstrijden (waarbij de ‘jockey’ op de volstruis zit). We nemen onze intrek in guesthouse Lavender met een weelderige tuin in volle bloei.
’s Avonds parkeren we onze auto in het centrum zoals gewoonlijk bij een van de parkeerstewards (die zich bij iedere parkeerplaats aandienen): ‘Relax and enjoy your stay, Marcus will look after your car’ (zouden de Nederlandse parkeerwachters nog wat van kunnen leren). We eten in een lokaal steakhouse, natuurlijk, gegrilde volstruis steak en vermaken ons om de vele blanke boeren die hier zitten. Ze praten allemaal luid, zijn oersterk (soort rugby spelers) en zeer attent. Onze buurman van een tafeltje verder bijvoorbeeld, Pieter van Eck, doet voor ons veel moeite om na te gaan wat voor weer het morgen wordt. Terugkerend tafereel zijn de verjaardagen in deze populaire tent: het hele personeel verzamelt zich dan aan de tafel van de jarige en er wordt een verjaardagsyell gerapt en geklapt. In Nederland niet werken (ontzettend gemaakt), maar hier vinden ze het prachtig.
Tot slot nog een terugkerend ritueel in het kader van de aanstaande Sinterklaas: Overal langs de weg staan hier verbodsborden met een S. Navraag leerde ons dat het ‘niet Staan’ betekent. We hebben Ivelientje uitgelegd dat het ‘verboden voor Sinterklaas’ betekent (anders waait zijn mijter af). Sindsdien krijgen we de hele dag vanaf de achterbank de vraag waarom Sinterklaas hier niet mag komen.