Snorkelen in de Thaise Golf
Door: Roger en Ivich
Blijf op de hoogte en volg Roger en Ivich
30 Juli 2025 | Thailand, Koh Tao
Woensdag 30 juli 2025 t/m zaterdag 2 augustus 2025
Een taxi brengt ons langs palmboomvelden naar de Lomprayah Pier, waar een catamaran op ons wacht om ons 34 zeemijlen verderop naar Koh Tao te brengen. Na een korte tussenstop bij het piepkleine Koh Nang Yuan varen we de lange kustlijn van Sairee beach op Koh Tao tegemoet. Daar aangekomen komen we al snel tot de conclusie dat we niet de eersten zijn die dit paradijsje in de Thaise Golf hebben ontdekt. Een grote menigte toeristen krioelt door elkaar in het dorpje bij de pier.
Ons nieuwe verblijf bevat echter alle luxe en rust die we op dit eiland zochten. Resort In Touch heeft luxe huisjes, een tropische tuin en een heerlijk zwembad voor een ochtend- en avondduik. Bij aankomst meteen een groot feestmoment als Ivelien aan het tropische strand vanuit Rotterdam te horen krijgt dat ze ook voor haar tweede hertentamen een voldoende heeft gehaald! Haar propedeuse Rechten vieren we op gepaste wijze: onder de palmbomen met fruitshakes.
Aan het einde van een aantal lome stranddagen, waarin we allemaal een beetje verbranden, zien we telkens de zon ondergaan met een ‘happy hour-cocktail’. Maar verder weten we het wilde uitgaansleven, dat er wel degelijk op Koh Tao blijkt te zijn, op gepaste afstand te houden. Op één van de avonden nemen we met het hele gezin een Thaise massage, waarbij vooral Roger niet gespaard blijft en behoorlijk uit elkaar wordt getrokken. Hij zal er nog drie dagen mank van lopen.
Met onze eigen taxiboot, een Thaise sampan met geïmproviseerd zeildak voor de schaduw, gaan we een dag voor ons vertrek op snorkeltoer. Niet helemaal zonder vrees duiken we de babyhaaitjes tegemoet op een van de koraalriffen rondom het eiland (Roger: ‘iedere babyhaai zal toch ook wel een pappa- en een mammahaai hebben?’…..). Maar als we eenmaal onderdeel uitmaken van de prachtige onderwaterwereld rondom Koh Tao verliezen we onze schroom en zwemmen samen met de babyhaaitjes en andere tropisch gekleurde vissen tussen het koraal.
Even verderop in de Thaise Golf treffen we een Bossche bekende (RJ van Bavel) die met wat andere Bosschenaren ook op snorkeltocht is. Bij shark bay, het hoogtepunt van onze trip, zoeken we de bodem af naar zeeschildpadden. Dat blijkt niet echt moeilijk te zijn want rondom iedere schildpad verdringen zich snorkelende toeristen als paparazzi. Toch slagen wij er in om, tussen alle watertrappelende benen door, helder zicht te krijgen op de enorme schildpad. Helemaal als die besluit om precies tussen Franz en Roger naar het wateroppervlak te komen om lucht te happen. Zo dichtbij dat we hem bijna op zijn wangen kunnen kussen.
10 Augustus 2025 - 12:25
Eduard:
Wat is de Thaische Golf eigenlijk: oceaan, zee, hoge golven, stranden? In ieder geval met surrealistische avonturen: reusachtige zeeschilpadden die tussen onderzeese trappelende mensenbenen trachten vaders en zonen te scheiden. Eigenlijk kunnen wij ons amper voorstellen hoe het daar is, hoe de nachten zijn, hoe dat gaat: Bossche toeristen tussen armoedige vissersgezinnen. Jullie zullen op het feest van onze tachtigjarige vast heel veel te vertellen hebben! Boeiend!